מכינת שחר – מכינה קדם צבאית
בין מגזרים, דרוזים, העצמה קהילתית, חינוך, מורשת, מנהיגות, נוער בסיכון, צה"ל, רווחה
מופעל על ידי אופקים לעתיד
השירות הצבאי טומן בחובו קשיים פיזיים ומנטאליים לכלל בני הנוער בישראל, על אחת כמה וכמה לבני נוער מהקהילה הדרוזית ונוער בקבוצות סיכון. לעדה הדרוזית תפקיד מרכזי במאמצי הביטחון הישראליים וחיילים דרוזים יכולים לשרת בכל יחידות צה"ל. אבל ההשתלבות בשירות הצבאי לא קלה לכולם. בשנים האחרונות ובמיוחד לאחר פירוק גדוד 299 (חרב), התעורר צורך מהותי בהקמת מסגרת המכינה את בני הנוער הדרוזי, בייחוד כאלה במצבי סיכון, לשירותם הצבאי.
המכינה, המיועדת לנוער דרוזי מרקע חזק פחות – חלקם בסיכון וחלקם ממשפחות במצוקה, קמה בשנת 2016 וכבר סיימו שני מחזורים, 16 חניכים במחזור הראשון ו-25 במחזור השני. המחזור השלישי עתיד להיפתח בספטמבר 2018 עם 35 חניכים. את צוות המכינה מוביל מנהל דרוזי; חלק מהמדריכים דרוזים וחלקם יהודים.
השהות במכינה קדם צבאית מאפשרת לחניכים לצמוח ולהתפתח כדי שיהיו מסוגלים להתמודד בדרך הטובה ביותר עם האתגרים שיוצבו מולם בזמן השירות הצבאי. עמותת אופקים לעתיד, בשיתוף פעולה עם מכינות שחר ומנהל אוכלוסיות באכ"א, הקימה מסלול ייחודי, המכינה הקדם צבאית לבני העדה הדרוזית אשר מכינה את החניכים שלה לצבא בפרט ולחיים בכלל.

התכנית החינוכית
המכינה שמה דגש על החיבור בין העדה הדרוזית למדינת ישראל מתוך רצון לחבר את חניכיה לחברה הישראלית ולעודד אותם לשירות משמעותי בצבא. המכינה מתקיימת בתנאי פנימייה מלאים (אוכל ולינה), עם פעילות מהבוקר ועד שעות הלילה המאוחרות.
אורך המכינה היא כחצי שנה ותכנית הלימודים מחולקת ל-3 רבדים עיקריים:
- מסעות וידיעת הארץ – 8 שבועות טיול לאורכה ולרוחבה של הארץ
- 12 שבועות נושא – מנהיגות, פוליטיקה, פילוסופיה, משפחה, זוגיות, צה"ל וניווטים ועוד
- 8 שבועות לימוד בסביבה הקרובה למכינה – עם דגש על שיפור השפה העברית (שיסייע בשיבוץ לתפקידים צבאיים) והתפתחות אישית הכוללת נושאים של התנדבות, יזמות, חיבור לסביבה ועוד
בכל שבוע דגש חינוכי אחר, משלב ההיכרות והגיבוש, דרך ידיעת הארץ והסביבה הקרובה, היכרות מעמיקה עם צה"ל ויצירת מוטיבציה לשירות משמעותי, הישרדות בשטח, זוגיות, משפחה ועצמאות אישית, המורשת הדרוזית, החברה הישראלית המגוונת, עזרה הדדית, התנדבות ומנהיגות.
במהלך המכינה ובשירותם הצבאי, החניכים זוכים ל: ליווי צמוד, חינוך ערכי, לימוד עברית, העצמה אישית, מסעות ברחבי הארץ ובסיום שירותם – להכשרה מקצועית.
שותפים במכינה: אופקים לעתיד, מכינות שחר, משרד החינוך, הקרן לידידות, מנהל אוכלוסיות בצה"ל ואגף חברתי בטחוני
יזן חניפס משפרעם, חנוך במכינה:
"כששמעתי על המכינה הקדם צבאית בפעם הראשונה בבית הספר לא הבנתי מה זה בדיוק, התעניינתי ברעיון וששאלתי את האיש שהציג לנו את המכינה הבנתי שזו מסגרת שיכולה לעזור לי להתכונן בצורה יעילה יותר לצבא ולחיים בכלל, לשפר את השפה העברית שלי ואת הכושר הגופני שלי, כמו גם לכוון אותי לשירות משמעותי בצבא.
החלטתי שאני נרשם למכינה, בשבוע הראשון של המכינה הופתענו במסע ים אל ים, היה לי מאוד קשה בהתחלה כיוון שבאתי לבד למכינה מהיישוב שלי ולא הכרתי אף אחד מהחניכים האחרים, אבל בהמשך השבוע זה כבר הפך להיסטוריה כי התגבשנו ממש מהר כל החניכים והצוות והאווירה הייתה מעולה.
כיום אני חייל בסיירת "עורב גולני", ואני רוצה להגיד שנפלה בחלקי הזכות להיות במחזור א' של המכינה ואני כל כך גאה שנהייתי חלק מהמשפחה הזאת שנקראת "שחר אופקים", בזכות המכינה הכרתי המון חברים חדשים וזה העצים אותי אישית בצורה הכי טובה שיכולה להיות.
פרוייקטים בקטגוריה

בית הספר השלום לילדי פליטים ביוון
אל מול מלחמת האזרחים העקובה מדם המתחרשת בסוריה, ומתוך שיתוף פעולה ארוך שנים, בחרנו אנחנו- בוגרי תנועת השומר הצעיר יחד עם שותפינו בחטיבה הערבית "אג'יאל" לצאת אל האי לסבוס ולהקים שם בית ספר לשלום עבור מאות ילדי פליטים. זהו מודל חינוכי – קהילתי אשר, בעלויות נמוכות ביותר, מצליח לתת מענה הוליסטי מקיף למאות ילדים ובני […]

קואופרטיב הניקיון
קואופרטיב הניקיון הוא עסק חברתי המספק שירותי ניקיון על גווניהם השונים. עם יותר מעשרים מאזור מועצה אזורית מנשה, וואדי ערה, וג'סר א- זרקא, הקואופרטיב פועל עם עשרות עסקים גדולים ומעודד את הצטרפותן של נשים בכלל ונשים מהמגזר הערבי בפרט לשורותיו. הקואופרטיב הוא עסק בבעלות עובדות הניקיון עצמן. מטרתו לספק שירותי ניקיון ברמה הגבוהה ביותר, תוך שיפור […]

עמותת גוונים
העמותה נוסדה בשנת 1987 על ידי חברי הקיבוץ העירוני בשדרות, כשלנגד עיניה הצורך במתן כלים והבניית קהילות כאמצעי למימוש אישי ועיצוב מרקם חברתי בריא ומאוזן. העמותה מעניקה מערך מענים רחב לטווח מגוון של כ-1700 מתמודדים עם מוגבלויות. שיטת העבודה של העמותה מתבססת על גישה אישית וקהילתית ומטרתה לסייע למקבלי השרות לפתח מיומנויות לחיים עצמאיים ומימוש […]